Alles over draadalgen, zweefalgen en algen in het algemeen.

In de navolgende tekst hebben we zo veel mogelijk informatie vermeld die je wellicht zal helpen naar het zoeken van een oplossing voor jouw algenprobleem.


Wat zijn algen?

Algen zijn van nature voorkomende planten die in ieder water worden aangetroffen. Ze horen in het vijverwater milieu thuis en zijn dus ook niet schadelijk. Het zijn kleine waterplanten die in grote getalen wel voor overlast kunnen zorgen. Algen zijn een bron van voedingsstoffen voor kleine zoogdieren en vissen die de algen eten. Algen zorgen ook voor zuurstof in de vijver. Verwijder je de algen dan zit er binnen een korte tijd ook minder zuurstof in het water. Zorg er dus voor dat je rekening houdt met het feit dat er minder zuurstof in het vijverwater zit als je algen verwijderd. Algen kunnen in grote getalen dus wel voor overlast zorgen. draadalgen maar ook zweefalgen zijn vaak een grote ellende in jouw vijver. Wees gerust, zolang ze je geen schade toebrengen aan bodemdrains of b.v. vijverpompen zorgen ze dus voor zuurstof en zijn ze een onderdeel van een goed vijvermilieu.


Welke algensoorten zijn er?

Algen zoals wij ze kennen zijn er voornamelijk in twee soorten:

- de zweefalgen. Zweefalgen zijn kleine algjes die in grote getalen voor de welgeheten ,,groene soep'' kunnen zorgen.

- de draadalgen. Draadalgen zijn lange sliertachtige algen die vanaf de wanden en bodem de vijver bezetten met hun lange sliertachtige vormen.


Wat zijn draadalgen?

Draadalgen zoals hierboven al vermeld zijn sliertachtige algen, ook wel slijmalgen genoemd, die in de vijver groeien in een sliertachtige vorm. Draadalgen kunnen een ware plaag zijn en kunnen bodemdrains verstoppen maar ook vijverpompen defect laten gaan. Ze groeien vanaf de bodem of vijverwand tot aan de oppervlakte van de vijver en klonteren vervolgens samen. Hoe langer ze worden hoe exponentioneel ze gaan groeien. Draadalgen worden steeds steviger en als ze geruime tijd aanwezig zijn dan kun je de langere slierten met b.v. een steel verwijderen. Met draaiende bewegingen wordt ze gevormde draadalg bal steeds groter aan de steel. je kunt ze naast de vijver gemakkelijk van de steel verwijderen.


Wat zijn zweefalgen?

Zweefalgen zijn kleine algen die je vaak niet eens ziet met het blote oog. Zweefalgen zie je wel zodra ze in grote aantallen aanwezig zijn in de vijver. Ze zijn net als draadalgen een onderdeel van je vijver en zijn niet schadelijk. Ook produceren zweefalgen zuurstof, het is immers een plant. Zweefalgen zijn eencellig. Als de omstandigheden goed zijn in de vijver dan nemen ze voedingsstoffen op en kleuren ze groen. Je ziet zweefalgen dan omdat ze groter worden en in aantallen vermenigvuldigen. Soms wordt de vijver helder groen, donkergroen of zelfs zo groen dat sommige vijvervrienden spreken over soepgroen. Het feit dat ze voedingsstoffen opnemen uit het vijverwater is een goed teken want deze stoffen zijn vaak niet gewenst in onze koi- of natuurvijver.


Hoe komen algen in de vijver?

Algen zijn microscopisch klein en ze komen zeg maar gewoon aanwaaien. Na verloop van tijd, zeg maar na het vullen van de vijver, komen ze en vormen ze al snel een groene zweem in de vijver. Het vijverwater is dan nog niet gerijpt en al snel heb je zweefalgen in de vijver. Sporenelementen van zweefalgen komen altijd in je vijver en dit is niet te voorkomen.


Waarom algen zo hard groeien?

Algen groeien op zich niet hard maar na verloop van tijd en mits de juiste omstandigheden er zijn kunnen ze exponentieel hard groeien. Vaak zie je in het beginstadia nog niet veel. De algen zijn zich dan aan het ontwikkelen. na verloop van tijd kunnen ze hard gaan groeien omdat er b.v. veel voedingsstoffen in het water aanwezig zijn of er is overtollig veel zonlicht aanwezig. Als de omstandigheden dus goed zijn dan groeien algen extreem snel. De groei van algen heeft te maken met:

- zonlicht.

- voedingsstoffen.

- temperatuur.

- stoffen die ongewild toch in de vijver terecht komen. Denk aan kunstmatige meststoffen, algicide uit de tuin etc.

- de vissen krijgen te veel voer waar weer voedingsstoffen in zitten.

- Te veel vissen in de vijver aanwezig. Dit heeft weer consequenties op ons voergedrag en dus ook weer op de aanwezige voedingsstoffen.

- Slechte waterwaardes in de vijver. Slechte waterwaardes hebben invloed op de groei van de algen.

- Het filtersysteem van de vijver. Een slecht onderhouden of functionerend filter systeem is desastreus voor de waterkwaliteit.

- Veel tuinaarde, biomassa, bladval of iets dergelijks in de vijver. Algen floreren op de aanwezigheid van deze stoffen in de vijver.


Wat te doen tegen draadalgen en zweefalgen.

Wat kun je tegen draadalgen en zweefalgen doen? Er zijn verschillende dingen die je tegen zweefalgen en draadalgen kunt doen:

- Niet te veel vissen in de vijver.

- Zorg dat er voldoende zuurstof aanwezig is in de vijver.

- Zorg ervoor dat de vijver niet te veel zonlicht krijgt.

- Geef de vissen niet te veel voer.

- Ververs regelmatig vijverwater. Niet meer dan 20 % anders heeft het leidingwater een te slecht effect op de waterkwaliteit.